Mojstrana in njena okolica predstavlja odlično izhodiščno lokacijo za številne dejavnosti med katerimi je tudi LEDNO PLEZANJE v umetno zaledeneli soteska Mlačca, ki leži nedaleč stran iz vasi (Dostop). S sotesko opravlja Društvo lednih plezalcev Mojstrana.

Levi del ledni soteske-Tonov steber-prizorišče Živih jaslic

Soteska v času božiča od 25.12-1.2. pripreja tudi igro Živih jaslic v ledu in ogled ledenega kraljestva in je del, kjer se pripreja igro (levi del) zaprt. V primeru, da je narejen srednji in desni del soteske pa je možno plezanje v dopoldanskem času.

Pred in po tem času je plezanje možno povsod, seveda če je soteska uradno odprta.

Soteska ponuja tri sektorje in sicer levi sektor, ki je namenjen predvsem za začetnike, se pa ta del prelevi na desni strani v malo bolj strmo steno, kjer je možno plezanje tudi za bolj izurjene. Levi sektorj je visok nekje med 20. in 30. metri. V primeru da je popolno narejen se lahko v tem sektorju napelje do cca 10 smeri.

Levi sektor soteske je najlažji in primeren za začetnike

Srednji sektor je za najbolj izkušene plezalce. Tam je ves čas vertikala 90st in več, višina okoli 40m. To je sektor, ki te ne bo pustil ravnodušnega in pokazal iz kakšenga testa si.

Desni sektor je ponovno bolj primeren za začetnike in manj izkušene kot tudi izkušene plezalce. Čisto desni del je spodaj malo strm potem pa se položi in ravno obratno je na levem delu desnega sektorja. Sprva še za malenkost bolj strm na vrhu pa se ponovno položi. Tudi tu je v primeru, da je popolno narejen, možno napeljati do cca 5 smeri.

Perfekcija ledu, ko so narajene popolne razmere za plezanje. Sektor primeren za bolj izkušene.

Na nasprotni strani soteske (gledano desno, če gledamo po soteski navzgor) je urejno tudi drajtulišče oz sektor za kombinirano plezanje. V sektorju je 8 smeri od težavnosti D6 do M9. Sektor je opremil znal slovenski opremljevalec takih zadev-Vili Guček.

Ledno plezanje se v soteski izvaja z varovanjem od zgoraj in je primerno tako za začetnike kot tudi otroke (od cca 10 let naprej in ki imajo vsaj nogo 35), ki so se že kadarkoli srečali s plezanjem v skali ali na umetnih stenah. Za njih imamo tudi prilagojeno opremo ( cepini).

Led in plezanje to je tisto, kjer boste lahko preizkusili svoje sposobnosti

Za samostojno plezanje morate biti pravilno tehnično podkovani in imeti ostala ustrezna znanja v primeru, da teh znanj nimate smo vam na voljo mi in naš tim vodnikov ter inštruktorjev, ki bodo poskrbeli za vašo varnost. Priskrbeli vam bomo vso potrebno tehnično opremo, da bo plezanje postalo pravi užitek.

Iamo prilagojeno opremo tudi za ledno plezanje otrok starih cca 9 let naprej.

Ledno plezanje je prvovrstno doživetje in prava izkušnja, kako lahko človek sebi, dokaže, da lahko premika svoje lastne meje navzgor, zato ne oklevajte in se nam pridružite na pravi dogodivščini. Za vaše udobje organiziramo tudi prevoz in vaše nastanitve bodisi v Kranjski Gori bodisi na Bledu (vsaj 2 osebi).

Cenik in ostale podrobnosti dobite na POVEZAVI.

Vabljeni v Mojstrano v ledno plezalno sotesko Mlačca.