Turno smučarska pustolovščina v neokrnjeni naravi čudovite Črne Gore. Turno smučanje bo potekalo na severovzhodu in vzhodu Črne Gore v najmlajšem nacionalnem, a divjem in neokrnjenem parku Prokletije. Številni vrhunski turno smučarski tereni nas ne bodo pustili ravnodušne in v polnem pričakovanju bomo čakali, da bomo stali na imenitnih dvatisočakih in svobodno s smučmi na nogah prestopali meje Kosova in Albanije. 

Opis

Gorovje Prokletije so del istoimenskega nacionalnega parka poznane tudi pod imenom Albanske Alpe oz. Preklete gore. So gorsko območje na zahodnem Balkanskem polotoku, ki segajo od severne Albanije do Kosova in vzhodne Črne Gore. Najvišji vrh je Maja Jezerce  (2694 m).  So mogočne in v zimskem času nedostopne.  Zato je to še zadnji košček evropske turno smučarske divjine. Tereni so naravnost fantastični za turno smučanje. Da o kulturi, prijaznosti domačinov in odlični kulinari ne govorimo. 

Večina tur se prične na višini od 1500 m pa vse do 2500 m, tereni pa so taki, da omogočaja spuste na vse strani gore.  Vse ture bomo izvedli iz dveh izhodišč odvisno od stanja snežne oddeje. Le ta sta področje Hajle in planine Bogičevice. Glavna cilja turno smučarskega tedna bosta Hajla (2403 m) in Tromeđa (2366 m).

Termin in trajanje

25.2 – 5.3.2023; sob-ned; 9 dni; 2 dni potovanja, 7 dni turne smuke. – ČAKALNA VRSTA 

DAN 1: Kombi prevoz Slovenija – Črna Gora.

Prvi dan se bomo v zgodnjih urah zapeljali iz Slovenije preko Hrvaške in Srbije v Črno Goro in se v pozno popoldanskem času namestili  v apratmaju oz. penzionu v mestu Rožaje. 

DAN 2: Vzpon do koče pod Hajlo in krajša tura z obnovitvijo reševanja izpod plazov.

Ta dan bo najprej sledil prevoz  z 4 x 4 vozili do planine Bandžov od tam pa do koče Grope (1900 m), ki leži pod Hajlo (2403 m).  Sledila bo namestitev v koči in kosilo ter popoldne odhod na krajšo turo, kjer bomo ponovili tudi osnove reševanja izpod plazov.

DAN 3 – 4: Turno smučarske ture v okolici Hajle.

Ture bodo prilagojene snežnim, plazovnim in vremenskim razmeram. Ture bodo trajale v časovnem obdobju od 5 do 8 h, kjer se bo premagalo od 800 do 1500 višinskih metrov.  Glede na prej omenene pogoje se lahko turo opravi tudi tako, da se na istem področju za iskoristek dneva v danih vremenskih pogojih naredi dvakratni vzpon. Vsekakor bomo ciljali na vrhove kot so Hajla (2403 m), Ahmica (2272 m) in ostale in se preko meje podali na Kosovo, ki leži v neposredni bližini.

V koči bomo imeli zagotovljen polni penzion.

DAN 5:  Sestop v Rožaje, prevoz do Plava in vzpon do Babinega polja.

Po zajtrku se bomo odsmučali do planine Bandžov, kjer nas bo čakal prevoz do Rožaja. Od tam se bomo z našim vozilom odpravili v mesto Plav, kjer bomo v trgovini nakupili stvari za naslednjo turno smučarsko destinacijo nad Babinim poljem (1530 m). Z 4 x 4 vozili se bomo iz mesta Plav pripeljali do Babinega polja (1530 m) od tam pa bo sledil pristopni vzpon z tovorjenjem vse prtljage do naše koče. Bivali bomo v privat koči za 10 oseb (1720 m), ki omogoča lastno pripravo obrokov in bo naše izhodišče za naslednje ture. Sledila bo namestitev v kočo, večerja in priprave za naslednji dan.

DAN 6 – 7: Turno smučarske ture nad planino Bogičevica.

Ture bodo prilagojene snežnim, plazovnim in vremenskim razmeram. Ture bodo trajale v časovnem obdobju od 5 do 8 h, kjer se  bo premagalo od 800 do 1500 višinskih metrov.  Glede na prej omenene pogoje se lahko turo opravi tudi tako, da se na istem področju za iskoristek dneva v danih vremenskih pogojih naredi dvakratni vzpon. Vsekakor bomo ciljali na vrhove kot so Tromeđa (2366 m), Pasji vrh (2372 m) in ostale in se preko meje podali bodisi na Kosovo ali pa v Albanijo, ki leži v neposredni bližini.

V koči si bomo sami pripravljali obroke.

DAN 8: Sestop v Plav in prevoz do Rožaja.

Čiščenje koče, smučanje do Babinega polja in prevoz do mesta Plav. Kosilo v mestu ter prevoz naprej do Rožaja ter spaje v apratmaju oz. penzionu

DAN 9: Kombi prevoz Črna Gora – Slovenija.

Povratek domov se bo pričel v zgodnjih jutranjih urah. Vračali se bomo preko Srbije in Hrvaške ter  Ljubljane do Mojstrane.

Oprema

 • Turnosmučarska oprema – turnosmučarski čevlji, turne smuči, kože, palice, srenači, plazovni komplet, čelada  topla zimska oblačila, nahrbtnik.
 • Ostala oprema, ki katare seznam boste prejeli pred odhodom na tabor.
 • Možnost izposoje plazovnega kompleta in turnosmučarske opreme.

Cena

 • Cena 1150 €/ osebo. 
 • V ceno JE vključeno: vodenje gorskega vodnika, ves transport, stroški vodnika, izposoja tehnične opreme (dereze, cepin, plazovni trojček), polpenzion v koči Grope, soba z zajtrkom za prvi in zadnji dan bivanja, najem hišice na Babinem polju ter darilo.
 • V ceno NI vključeno: hrana in pijača za bivanja na Babinem polju, zavarovanje za primer reševanja v tujini, zdravstveno zavarovanje, izposoja turne opreme (smuči, sm. čevljev, palic, kož, srenačev).
 • Za izpeljavo tabora mora biti prijavljenih vsaj 5 oseb.
 • V primeru 4 oseb tabor odpade.

Število udeležencev

Od 5 do 13 oseb – 2 skiupini

Posebne ugodnosti

 • 10% popust na udeležence, ki so že sodelovali v naših programih.
 • 5% popust na udeležence, ob prijavi in plačilu vsaj 20 dni pred zaključkom prijav.
 • 15% popust ne servis turnih smuči.
 • 15% popust na izposojo turnosmučarske opreme.
 • Popusti se ne seštevajo med seboj.

Prijava

 • Prijave do 31.1.2023
 • Prosimo izpolnite PRIJAVNICO

Več info