Tretja najvišja slovenska gora Mangart 2678m vam nudi brez dvoma najdrznejšo in najbolj zračno ferato v Julijskih Alpah – ferato Via Italiana. Krasijo jo lepi razgledi in izpostavlejena mesta, ki se končajo na sedlu, naprej pa nas vodi zavarovana Slovenska pot do vrha gore.

Opis

Turo pričnemo iz Mangartskega sedla 2055m, do kamor se pripeljemo z vozilom. Od tam se spustimo v smeri bivaka Nogara 1800m in nazaj pod steno, kjer se ferata prične. S pomočjo skob in jeklenic se vzpenjamo po strmi steni, pod nami pa se vije prepad. Skala je odlična, razgledi fenonomenalni. Ferata nas pripelje nazaj na sedlo od tam pa nadaljujemo po Slovenski poti zavarovani poti,  ki poteka po izraziti Mangartovi grapi, ki nas pripelje do vrha Mangarta 2678m. Sestopimo po lažji Italijanski poti nazaj na Mangartsko sedlo. 

Opomba: Medtem ko je spodnji del Vie Italian zavarovan kot športna ferata, je Slovenska smer v nadaljevanju zavarovana plezalna pot.

Termin

Od junija do oktobra.

Težavnost in Trajanje

  • 6-8h,
  • 1050m višinske razlike in
  • 700m plezanja.
  • Ocena: Via Italiana C/D, Slovenska pot B.

Lokacija

Julijske Alpe, Mangart

Oprema

  • Tehnična oprema: čelada, plezalni pas in samovarovlani komplet- priskrbimo mi. 25-30l nahrbtnik, dobri pohodni cevlji, 3 sloji oblačil od tega eden vetrna jakna, dolge pohodne hlace, kapa, rokavice, kapa za sonce, sončna očala, krema, komplet prve pomoči, hrana po vaši izbiri,voda 1,5l.
  • V primeru, da si želite samostojnih tur brez spremstva vodnika in to želite početi varno, se nam pridružite na OSNOVNEM ali NADALJEVALJNEM tečju varnega gibanja po feratah.

Cena 

FERATA in ZAVAROVANA POT
1 OSEBA
2 OSEBI
3 OSEBE
4 OSEBE
MANGART: Ferata Via Italiana
 350€
420€
480€
se ne vodi
MANGART: Ferata Via Italiana + Slovenska zavarovana pot
400€
470€
550€
se ne vodi
  • V ceno je vključeno vodenje, izposoja opreme, transport iz Mojstrane ali Kranjske Gora, stroški vodnika in darilo.

Število udeležencev

Od 1-3 osebe na enega vodnika.

Prijava