Zavarovana plezalna pot Via della vita ali po slovensko “Pot življenja”, najdrznejža in najtežja hribovska “ferata” v Julijskih Alpah, ki se vzpne na Vevnico. Vsi dostopi na goro so težki, a ravno ta je najlepši in ravno to je ohranilo njeno prvobitnost. Z izkušenim gorskim vodnikom in dolžnim spoštovanjem vas bo spustila na njen vrh.

Opis

Turo pričnemo pri zgornjem Mangartskem jezeru 990m in sledimo poti v smeri krnice Zagače, kjer se začne zavarovana pot, ki je bila nadelana že davnega leta 1940. Pot sledi sistemu polic in preči več skalnih stopenj. Vzdušje je enkratno razgledi pa čudoviti. Najtežji del se prične z gladko trebušasto ploščo, na kateri so verige in železni stopi. Vzponi in prečenja se nadaljujejo vse dokler se strna ne prelomi in pridemo do melišč. Na koncu nas čaka kovinska lestev, nad katero se ferata zaključi, od tam naprej pa nadaljujemo na Vevnico.
Z Vevnice sledimo v smeri Ponc. Spustimo se v vevniško škrbino po pustu pa se prične adrenalinsko grebensko prečenje v smeri Srednje Ponce. Z njem pa se spustimo nazaj proti koči Luigi Zacchi 1380m in od tam nazaj na izhodišče. Druga možnost pa je da  nadaljujemo naprej v smeri Mangarta in se spustimo mimo bivaka Nogara nazaj do Mangarstskih jezer.

Termin

Od junija do oktobra.

Težavnost in Trajanje

  • 10-12h
  • 1400m višinske razlike
  • 1000m plezanja
  • Ocena: D

Lokacija

Julijske Alpe, Vevnica, Mangart

Oprema

Cena 

ZAVAROVANA POT
1 OSEBA
2 OSEBI
3 OSEBE
4 OSEBE
VEVNICA: Via della vita + na Mangart ali Srednjo Ponco
450 €
550 €
600 €
se ne vodi.
  • V ceno JE vključeno: vodenje, izposoja opreme in transport iz (Mojstrana ali Kranjske Gora), stroški vodnika in darilo.
  • Za ostale smeri je cena po dogovoru.

Število udeležencev

Od 1-3 osebe na enega vodnika.

Prijava