Parenzana ali Istranka ali Porečanka, je bila ozkotirna železniška proga v času avstro-ogrske monarhije, ki je povezovala 33 istrskih mest v dolžini 123,1 km. Danes povezuje teritorij treh držav. S kolesom gre za pravo doživetje Istre na vseh odsekih in v vseh letnih časih.

Opis:

1. DAN: KOZINA-TRST-IZOLA-SEČOVLJE-BUJE-GROŽNJAN

Kolesarski izlet bo potekal na celotni trasi, do Trsta pa nas bo najprej pripeljala stara železniška pot od Kozine do Trsta. Poteka na prekrasnem odseku nad dolino Glinščice, pot je lepo vzdrževana in nas pripelje nad center Trsta. Tam se zapeljemo čez glavni Trg potem pa pridemo do samega začetka poti Parenzane na postaji Campo Marzio. Od tu obvijemo skozi Trst in naprej proti Miljam. Tu se priključimo označeni poti Parenzane ter nadaljujemo proti Sloveniji. Mimo prečkamo v Škofijah in se spustimo proti Kopru. Steza nas pelje po obrobju mesta in ob obali do Izole, kjer vidimo pravo lokomotivo. Skozi Izolo in do predora Šalet, mimo Strunjana. Tu se pot zopet rahlo dvigne do predora Valeta, ki nas pripelje v sončni Portorož. Gremo naprej skozi kamp Lucija mimo solin do meje. Tu pokažemo dokumente in prestopimo iz asfalta na makadam. Ta nas bo spremljal nad piranski zaliv, kjer se vzpnemo na 100vm do postaje Savudrija. Vzpon sledi vse do mesta Buje, kjer nas čaka skoraj zapuščena postaja in nas postavi kar nekah let nazaj. Čaka nas še slabih 8 km makadama v rahlem vzponu do slikovitega Grožnjana. Tam se nam prvi dan konča. Pogledi nas vodijo na krasno pokrajino pokrito z gričevjem, dolino Mirne, vinogradi in preostanek Parenzane. 

2. DAN: GROŽNJAN-LIVADE-VRH MOTOVUNA-VIŽINADA-VIŠNJAN-POREČ

Po zajtrku se podamo na nekoliko drugačen odsek Porečanke. Ta del je najbolj slikovit del do Motovuna, kjer je pot še po originalni trasi in kolesarimo še po originalnih mostovih ter skozi predore, ki nas popeljejo sto let nazaj. Najprej se spustimo do Livad od tu pa sledi vzpon do Motovuna. Starodavno mesto nam postreže s kavico nato pa po krajšem ogledu sledi trasa proti Vižinadi. Pot nas popelje še nekah višinskih metrov navzgor in se že počasi preoblikuje v ravninski del. Od tu naprej pa je odsek poti popolnoma v drugačnem stilu- kolesarimo čez travnike in skozi vinograde ter nasade olja in žitnih polj. V vsakem letnem času se nam odpre drugačna slika. Kilometri se hitro zvrstijo in pot nas pripelje do Poreča, kjer se kolesarjenje konča.

Termin

28-29.9.2019

Štart ob 5.30 iz Mojstrane in pobiranje udeležencev na mestih do 3km stran od avtoceste – odvisno od kraja bivanja.

Trajanje kolesarjenja

 • 1. dan 8-9 h, (skupaj s počitki) + 500 višinskih metrov navzgor + 95km
 • 2. dan 5-6h (skupaj s počitki) + 450m višinskih metrov navzgor + 63km

Tehnični podatki

 • Podlaga: Italija- makadam in asfalt, Slovenija – asfalt, Hrvaška – makadam.
 • Razdalje: 
 • Kozina – Trst po opuščeni progi Vseh svetih do centra Trsta: 25km
 • Trst – Škofije – Izola – Seča – Sečovlje – Buje – Grožnjan: 70km
 • Grožnjan – Livade – vrh Motovuna – Vižinada – Višnjan – Poreč: 63km
 • Spanje: Grožnjanu se spi v apartmajih ali po sobah.  Hrana ni vključena v ceno.

Oprema

 • Gorsko ali treking kolo s širino pnevmatik vsaj 1,50 cole naprej.
 • Možnost izposoje E-KOLES
 • Ostala oprema: čelada, osebni dokument za prehod meje, sončna očala, kolesarska obutev in oblačila, rokavice, sončna očala, sončna krema, rezervna zračnica, manjši nahrbtnik + ostala oprema za bivanje.

Število udeležencev

Min. 6., max. 7 oseb na kombi + šofer + vodnik.

Starost udeležencev: odrasli in otroci od 14. leta v spremstvu staršev ali skrbnikov.

Cena:

 • 179 €: vključuje vodenje, prevoz, najem koles, e-kolesa (štiri na razpolago) in stroške vodnika ter šoferja.
 • Cena NE vključuje spanja in prehrane. Dodatni strošek cca 25-35e za sobo z zajtrkom + ostala prehrana.
 • V primeru 5 oseb je cena 30% višja.
 • Pri manjšem številu oseb se izleta ne izpelje
 • Izlet bo prestavljen samo v primeru dežja.

Prijava

Prijava do 17.9.19

Preko prijavnica na POVEZAVI

Reportaža

Le to si lahko pogledate na POVEZAVI.