Plezanje ferat v prekrasnem avanturističnem raju v Zgornji Avstriji. Plezali bomo tri dni na območju Salzkammerguta, ki je čudovito področje v zgornji Avstriji, kjer je na dnu doline največje jezero Attersee oz. Kammersee in predstavlja pravi raj za plezanje ferat in ostalih avantur v gorah. Leta 1997 je bilo celo razglašeno za del Unescove svetovne dediščine.

Opis

Salzkammergut je območje v Avstriji, ki se razteza od mesta Salzburg in vzdolž severovzhodnih Alp do vrhov gorovja Dachstein. Salzkammergut v prevodu pomeni “solna dežela”,  Kammergut pa je nemška beseda za ozemlja, ki so jih imeli knezi Svetega rimskega cesarstva, v zgodnji moderni Avstriji, posebej ozemlja Habsburške monarhije. Rudnike soli v Salzkammergutu je od leta 1745 do 1850 upravljal cesarski Salzoberamt v Gmundnu. Regija pa ni sedaj poznana samo po rudnikih soli, ampak se je razvila v moderno gorniško, plezalno in pohodniško območje, ki nas preseneti s svojimi razgledi. 

Dežela na obali reke Traun ima številna ledeniška jezera in močvirja, gorovje Salzkammergut in sosednje gorovje Dachstein, Totes Gebirge in Zgornjeavstrijske Predalpe z izstopajočo goro Traunstein na vzhodu. Naše ferate se dvigajo nad Atterseejem, Mondseejem in Wolfganseejem.

1.DAN

Z zgodnjih jutranjih urah 7.00 se bomo odpeljali s kombijem do Mond in Atterseeja. Tam se bomo nad Mondseejem ogreli v ferati Drachenwand C/D, dolžine 560 m, ki ponuja prvovrstne poglede na jezero Mondsee. V pozno popoldnaskih urah, se bomo namestili v apartma in pripravili plan za naslednji dan.  

2.DAN

Sledil bo dolg feratarski dan, kjer se bomo lotili plezanja dveh ferat. V zgodnjih urah se bomo odpravili do jezera Attersee in se tam podali v najdaljšo in tudi zelo atraktivno ferato Attersee Mahdlgupf D, dožine 870 m. Ker bomo želeli izkoristiti dan se bomo po preplezani ferati podali še v čudovito divjo sotesko Postalmklamm, skozi katero poteka istoimenska ferata C/D, dolžine 530 m.  Utrujenost dolgemu plezalnemu dnevu bo na mestu in ob družabnem večeru bomo poizkušali nabrati novih moči za zadnji dan.

3.DAN

Iz solnograške se bomo zapeljali na področje Dachsteina, kjer se mogočne južne stene Torsteina, Mittlerspitze in Dachsteina (vsi so visoki nad 2900 m) bohotijo daleč naokoli. Idilična okolica z izvrstnimi pogledi kar vabi v svoje osrčje. Področje je v zimskem času poznano tudi kot smučarsko središče nedaleč stran od Schladminga, v poletnem času pa ledenik nudi zatočišče tekačem na smučeh.

V južni steni Dachsteina (2996 m) se nahaja ferata Anna C/D, dolžine 500m, ki jo bomo preplezali, na koncu pa bo sledil zaključek na koči Südwandhutte s pivom in lokalnimi dobrotami.

Termin

24.-26.6.2022

Trajanje

 • 3 dnevni tabor od petka do nedelje.
 • Štart v petek iz  Mojstrane ob cca 7.00 uri. 
 • Prihod nazaj v Slovenijo v nedeljo v večernih urah ob cca 20.00 uri.

Lokacija

Salzkammergut

Oprema

 • Lastna oprema: letnemu času primerna športno – gorniška oblačila (primerne dolge gorniške hlače, najmanj trije sloji oblačil, vetrna jakna, rezervna kapa in rokavice), nizki ali visoki treking čevlji s profiliranim podplatom, feratarske rokavice (ali navadne delovne), nahrbtnik kamor gre pijača in prehrana, ostala oprema, potrebna za varno gibanje v feratah (žepni nož, prva pomoč, sončna očala, sončna krema, …) in ostala oprema, potrebna za večdnevno bivanje.
 • Tehnična oprema: samovarovalni sistem, plezalni pas, čelada, popkovina, feratarske rokavice, popkovina in ostala oprema potrebna za ferataje.
 • Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi. Izposoja tehnične opreme je vključena v ceno.

Cena

 • Cena 3 dnevnega tabora znaša 300 €.
 • V ceno tabora JE vključeno: prevoz, organizacija in vodenje, stroške vodnika, najem tehnične opreme in darilna vrečka
 • V ceno tabora NI vključuno: spanje in ostali stroški, ki so povezni s posameznikom: spanje v apartmaju prehrana, vstopnine itd.

Število udeležencev

 • Min 5 max 7 oseb.
 • V primeru 4 oseb tabor odpade.

Posebne ugodnosti

 • 10% popust na družine.
 • 10% popust na udeležence, ki so že sodelovali v naših programih.
 • 5% popust na udeležence, ob prijavi in plačilu vsaj 20 dni pred taborom.
 • Popusti se med seboj ne seštevajo.

Prijava