Po ferati degli Alleghesi na znamenito dolomitsko špico Civetto


V Zoldanski dolini se nahaja eden najslavnejših vrhov v Alpah. Imenuje se Civetta - gora, ki ima za seboj zelo dolgo in pestro alpinistično zgodovino. V njeni severni steni je bila v dvajsetih letih prejšnjega stoletja  prvič splezana smer VI. težavnoste stopnje. Strme stene so nam dostopne preko ferate Alleghesi, ki je dolga 900 m in po svoji poti ponudi različne elemente, ki si jih bomo še dolgo zapomnili. Vsak, ki stopi na njen vrh, je lahko ponosen in hvaležen, da se je lahko povzpel na ta 3220 m visok dolomitski vrh.

Potrebna je predhodna rezervacija.

270 € / osebo


Prijavite se tukaj

Težavnost

C

Višinska razlika

900 m

Trajanje

2 dneva

Lokacija

Civetta

Civetta (3220 m) je s svojo SZ steno resnično ena najbolj fascinantnih dolomitskih gora, kjer se je pisala zgodovina vrhunskega alpinizma. A tudi na južni strani izstopa s svojo vsemogočnostjo in pogled iz Fusin v doline Zoldo nas bo zagotovo očaral. Tam se včasih v tančici megle skriva tudi naš V steber, kjer poteka ta znamenita ferata Alleghesi, ki je bila nadelana v 70 letih prejšnjega stoletja. Še pred tem pa je bila ravno tukaj že davnega leta 1913 splezana alpinistična smer. Čas je da se odpravimo na gorskovodniško turo. 

DAN 1

Iz domače Slovenije se bomo zapeljali v sosednjo Italijo, vse do doline Val di Zoldo, bolj natančno do kraja Palafavera – naše izhodišče.
Del poti bomo premagali s pomočjo sedežnice in se dvignili na Col di Dof (1889 m). Nadaljevali bomo po prijetni mulatjeri vse do koče Coldai (2132 m).
Večer bomo preživeli v koči, ob dobri družbi in obujanju zgodovine, ki jo je ustvarila Civetta.

DAN 2

Iz koče Coldai se odpravimo naprej po poti Sentiero Tivan, do pod Punte Civetta, kjer se nahaja vstop v ferato Alleghesi.
Čaka nas 900 m zelo zahtevne plezalne poti, kjer nam bo naša vzdržljivost prišla prav. Vzpeli se bomo po navpičnih stenah čez kline, skoble in lestve, skozi kamine, čez žlebe, police, robove, škrbine, skalne skoke, plati, mimo prepada kjer lahko občudujemo razgled 2000 m nižje, grebene, tudi kakšno snežišče nas lahko pričaka po poti.

Naš cilj je označen z majhnim križem na vrhu. Ob vzpenjanju nas bodo vzpodbujali pogledi na Pan di Zucchero, Torre di Valgrande, Torre di Alleghe, Pelmo, jezero Alleghe. Najlepše pa nas seveda čaka čisto na vrhu.
Sestop nas sprva vodi do majhne koče Torrani. Nato bomo nadaljevali čez melišča, skalne plati in kaminekjer se bomo spustili s pomočjo jeklenice. Strmina za tem še ne popusti in počasi prispemo  na pot Tivan po kateri se vrnemo do koče Coldai in naprej v Palfavero.

Že po zgornjem opisu dobimo kanček spoštovanja do ferate Alleghesi. Za tiste, ki ste fizično pripravljeni na to turo, vas lepo vabimo, da se nam pridružite, saj je ponos, ki ga boste občutili na vrhu, neprecenljiv – tako kot so tudi razgledi in celotna gorskovodniška dogodivščina.

Vodstvo je namenjeno odraslim in otrokom od 15. leta dalje. Vodena tura se začne na dani termin, z našim prevozom s štarotm iz Mojstrane. Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi.

Dvodnevni vzpon na Civetto po ferati Alleghesi
Strokovno vodeni vzpon po ferati degli Alleghesi v Civetti
Vodeni vzpon po ferati Alleghesi v Civetti
Na vrhu ferate Degli Alleghesi po vodenem vzponu

Termini

TerminRazpoložljivost
18.-19.7.20241 prosto mesto

Oprema

Lastna oprema: letnemu času primerna športno – gorniška oblačila (primerne dolge gorniške hlače, najmanj trije sloji oblačil, vetrna jakna, rezervna kapa in rokavice), nizki ali visoki treking čevlji s profiliranim podplatom, feratarske rokavice (ali navadne delovne), nahrbtnik kamor gre pijača in prehrana, ostala oprema, potrebna za varno gibanje v feratah (žepni nož, prva pomoč, sončna očala, sončna krema, …) in ostala oprema, potrebna za večdnevno bivanje.

Tehnična oprema: samovarovalni sistem, plezalni pas, čelada, feratarske rokavice, popkovina in ostala oprema potrebna za ferataje.

Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi. Izposoja tehnične opreme je vključena v ceno.

Cenik

Vsaj 3 osebe
270 € / osebo

Posebne ugodnosti

 • 10 % popust na družine (starši in otroci do 18 let).
 • 10 % popust na udeležence, ki so že sodelovali v naših programih.
 • 5 % popust na udeležence, ob prijavi in plačilu vsaj 20 dni pred taborom.
 • Popusti se med seboj ne seštevajo..

Vključeno v ceno

Prevoz, organizacija in vodenje, stroški vodnika, izposoja ferata opreme in ostale tehnične opreme (popkovine, itd.), darilo.

Doplačila:

 •  Polpenzion v koči Coldai (cca 55 €).
 •  Ostali stroški, ki so povezni s posameznikom (prehrana, ostala oprema, osebna oprema, itd.).

Rezervacije koč opravimo mi.

Galerija slik

 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide

Rezervirajte svoj termin že danes!

Pridružite se nepozabni večdnevni feratarski avanturi - ferata Alleghesi vas bo zagotovo navdušila. Število razpoložljivih terminov in prostih mest je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo.

Naš kontakt

Za več informacij nas lahko tudi pokličete oziroma nam pošljete elektronsko sporočilo.