Druga največja klasika Severne triglavske stene


Kratka Nemška smer v Triglavski severni steni predstavlja še večji iziv kot Slovenska smer. Konstantno plezanje tretje težavnostne stopnje vas ne bo pustilo ravnodušne, še posebej ne zadnji izstopni raztežaj v Zimmer - Jahnovem izstopu. Nekaj mest je ocenjenih tudi s spodnjo četrto težavnostno stopnjo. Za piko na i se lahko preko Kugyjeve police in zahodne triglavske stene  ter severnega grebena povzpnemo na sam vrh Triglava.

Potrebna je predhodna rezervacija.

Od 270 € / osebo


Prijavite se tukaj

Težavnost

III/IV-

Višinska razlika

1300 m

Trajanje

1 dan

Višina smeri

800 m

Smer sodi v železni vodniški in plezalni repertoar naših gora. Poteka večinoma v dobri skali in premore posamezna mesta četrte stopnje. Odlikujejo jo lepo razporejene težave po celotni smeri in slikovito ter izpostavljeno plezanje v zgornjem delu. Smer ima tudi veliko variant. Najpogosteje se pleza izstop po varianti Zimmer-Jahn, ki smer skrajša za 200 m in ima popularno ime 'Kratka Nemška'.  Preplezana je bila že davnega leta 1906 in sledi značilnemu stebru v levem delu Stene.

Turo bomo začeli na parkirišču pred Aljaževim domom (1015 m) in se preko poti čez Prag povzpeli do vznožja Stene, kjer je vstop tako v Slovensko kot tudi Nemško smer.

Po razcepu se bomo povzpeli na značilno šrbino in ves čas plezali po ali pa malo levo in desno od osrednjega stebra, vmes pa bom stopali na značilne pomole. Nasproti Nemškega gradu nas čaka značilna rumena stena z veliko razpoko, le ta pa nas pripelje do mesta, kjer imamo grad kot na dlani. Zadnji strmejši del nas nato pripelje do vpisne knjige, ki leži na Nemškem turncu. Naprej bomo sledili Nemški grapi in se na koncu nje priključili izstopu Zimmer - Jahn. Tu nas v izstopnem raztežaju čaka ključno mesto v smeri.

Izstopili bomo na Triglavski ledenik (cca 2300 m ) od tam pa se bomo priključili poti čez Prag in po njej sestopili v Vrata. V primeru utrujenosti se lahko povzpnemo tudi do Triglavskega doma na Kredarici in sestopimo v Krmo. 

Druga varianta je, da podaljšamo smer do vrha Triglava. Nadaljujemo navzgor po ledeniku proti Kugyjevi polici. Le to prečimo in pridemo na Zahodno triglavsko planoto. Iz nje se bomo po zahodni steni priplezali na severni greben ter nato naprej prav do vrha Triglava (2864 m). Tako bomo opravili z 1300 višinskimi metri plezanja.

Vso tehnično opremo za plezanje vam priskrbimo mi.

Vodstvo je namenjeno odraslim in otrokom od 15. leta. Vodena tura se začne po dogovoru, z našim prevozom pa vas poberemo pred vašo sobo, apartmajem ali hotelom. Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi.

Pogled na Triglav iz Vrat pred vodenim vzponov v triglavski steni.
Vzpon z gorskim vodnikom čez Kratko nemško smer v Triglavski severni steni.
Zimmer-Jahnov izstop Kratke nemške smeri v Triglavu.

Termini

Po dogovoru
Potrebna vsaj enodnevna predhodna najava.

Oprema

Lastna oprema: letnemu času primerna športno - gorniška oblačila (primerne dolge gorniške hlače, najmanj trije sloji oblačil, vetrna jakna, rezervna kapa in rokavice), nizki ali visoki treking čevlji s profiliranim podplatom, nahrbtnik vsaj 30 l,  kamor gre pijača in prehrana ter ostala oprema, potrebna za varno gibanje v visokogorju (žepni nož, prva pomoč, sončna očala, sončna krema, železna rezerva...).

Tehnična oprema: plezalni pas, čelada, 2x vponki z matico, 1x neskončna zanka v traku (v primeru, da nimate te opreme, jo priskrbimo mi), dereze in cepin (v primeru snega na znanih poletnih snežiščih oziroma v poznem spomladanskem ali zgodnjem poletnem obdobju).

Cenik

1 oseba2 osebi
430 € / osebo270 € / osebo

Posebne ugodnosti:

 • 10 % popust za družinske vzpone.
 • 10 % popust  za goste, ki so že sodelovali v naših programih.
 • 5 % popust na udeležence, ob prijavi in plačilu vsaj 20 dni pred turo.
 • Popusti se med seboj ne seštevajo.

 

Vključeno v ceno

Vodenje, izposoja tehnične opreme, transport z nastanitve in nazaj (Kranjska Gora, Mojstrana), stroški vodnika in darilo.

Doplačila (veljajo za eno ali dve osebi)

 • Vzpon na vrh Triglava po zavarovani poti: 175 €
 • Vzpon na vrh Triglava preko zahodne stene in severnega grebena: 225 €
 • Spanje v koči in spust drugi dan: 300 €
 • Vzpon na vrh in spust drugi dan: 400 €

 

Galerija slik

 • slide
 • slide
 • slide
 • slide

Video predstavitev

Rezervirajte svoj termin že danes!

Poskrbite za pravo gorsko vodniško pustolovščino. Triglavska severna stena in Nemška smer vas pričakujeta v vsej svoji čudovitosti. Število razpoložljivih mest in terminov je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo.

Naš kontakt

Za več informacij nas lahko tudi pokličete oziroma nam pošljete elektronsko sporočilo.