Najdaljša in najzahtevnejša pristopa na vrh Prisanka


Drzni in divji zavarovani plezalni poti v Prisanku (2547 m), ki sta bili zgrajeni že v dvajsetih in štiridesetih letih prejšnjega stoletja, sta si prislužili sloves najtežje in najdaljše slovenske hribovske “ferate”. Peljeta nas po samotni severni steni Prisanka in nam nudita pravo gorniško avanturo.

Potrebna je predhodna rezervacija.

Od 170 € / osebo


Prijavite se tukaj

Težavnost

C
C

Višinska razlika

1330 m
1000 m

Trajanje

8 - 10 h
7 - 9 h

Plezalni del

1100 m
950 m

Prva zavarovana pot, po imenu HANZOVA POT, je najdaljša zavarovana pot v Julijskih Alpah in ocenjena na C težavnosti. Visoka je 1330 m, plezalnega dela je za 1100 m in je primerna za tiste, ki imajo v takem svetu že kar nekaj izkušenj. Zavarovana je bila že davnega leta 1926, na pobudo Ivana Vertlja - Hanze.

Druga zavarovana pot, po imenu KOPIŠČARJEVA POT, je najdrznejša zavarovana pot v Julijcih in ocenjena na C težavnosti. Visoka je 1000 m, plezalnega dela je za 950 m in je primerna za tiste, ki imajo v takem svetu že kar nekaj izkušenj. Zavarovana je bila leta 1948, na pobudo Antona Kravanje - Kopiščarja.

Turo po HANZOVI POTI, ki se v prvem delu pne nad slapom Lambada in nas pripelje preko Hanzove stene v samotno grapo Hudičevega žleba, pričnemo na Koči na Gozdu (1226 m). V pomladanskem in zgodnjem poletnem obdobju se srečamo še s številnimi snežišči, zato je uporaba cepina in derez neizbežna. Police pod Turnom (2040 m) spominjajo na Zlatorogove steze v Severni triglavski steni. Od tu se povzpnemo v zgornji del stene, do škrbine med Hudičevim stebrom in steno Prisanka. Tu se ponovno prične pravi strm zavarovan odsek, ki nas preko severovzhoda pripelje na vrh Prisanka (2547 m).

Turo po KOPIŠČARJEVI POTI pričnemo pri Erjavčevi koči (1525 m). Preko izpostavljene vstopne police in strmega žleba se povzpnemo do razgledišča. Tu nas pričaka pogled na znamenito Ajdovsko deklico, v gladki steni tik nad nami. Sledi rdečkast del stene, kjer nas pričaka ključno mesto - zloglasni kamin, ki je dobro zavarovan in pričara pravo plezalno poslastico. V zgornjem delu nas pot pelje skozi drugo naravno čudo te stene in sicer Prisankovo okno na zahodni greben. Od tu sledi še prijetno poplezavanje po izpostavljenem grebenu na vrh Prisanka.

Za zavarovano pot priporočamo osnovni samovarovalni set – čelada, plezalni pas in samovarovalni sistem ter dereze in cepin za snežišča v steni, ki ostanejo dolgo v poletje.  V kolikor lastne opreme nimate, si jo lahko izposodite tudi v naši agenciji.

Vodstvo je namenjeno odraslim in otrokom od 14. leta dalje. Vodena tura se začne po dogovoru, z našim prevozom pa vas poberemo pred vašo sobo, apartmajem ali hotelom. Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi.


Termini

Po dogovoru
Potrebna vsaj enodnevna predhodna najava.

Oprema

Lastna oprema: letnemu času primerna športno - gorniška oblačila (primerne dolge gorniške hlače, najmanj trije sloji oblačil, vetrna jakna, rezervna kapa in rokavice), nizki ali visoki treking čevlji s profiliranim podplatom, feratarske rokavice (ali navadne delovne), nahrbtnik kamor gre pijača in prehrana ter ostala oprema, potrebna za varno gibanje v visokogorju (žepni nož, prva pomoč, sončna očala, sončna krema, ...).

Tehnična oprema: samovarovalni sistem, plezalni pas, čelada, popkovina, feratarske rokavice (v primeru, da nimate lastnih, jih priskrbimo mi), dereze in cepin (v primeru snega na znanih poletnih snežiščih oziroma v poznem spomladanskem ali zgodnjem poletnem obdobju).

Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi. Izposoja tehnične opreme je vključena v ceno.

Cenik

1 oseba2 osebi3 osebe4 osebe
380 € / osebo220 € / osebo170 € / osebose ne vodi

Posebne ugodnosti:

  • 10 % popust za družinske vzpone.
  • 10 % popust  za goste, ki so že sodelovali v naših programih.
  • 5 % popust ob prijavi in plačilu vsaj 20 dni pred turo.
  • Popusti se med seboj ne seštevajo.

Vključeno v ceno

Vodenje, izposoja tehnične opreme, transport od nastanitve in nazaj (Kranjska Gora, Mojstrana) in stroški vodnika in darilo.

Galerija slik

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Rezervirajte svoj termin že danes!

Poskrbite za drzno in divjo gorniško pustolovščino. Atraktivni zavarovani plezalni poti v Prisanku vas pričakujeta v vsej svoji čudovitosti. Število razpoložljivih terminov je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo.

Naš kontakt

Za več informacij nas lahko tudi pokličete oziroma nam pošljete elektronsko sporočilo.