Po vrtoglavi Pipanovi lestvi ali čez mogočno severno steno na drugi najvišji vrh Julijcev


Montaž (2753 m) je druga najvišja gora Julijskih Alp in ponuja številne pristope z vseh strani gore. Zavarovana pot čez 60-metrsko Pipanovo lestev  je najlažja v Montažu in nas popelje preko južne stene na Montažev greben. V severni steni pa nas pričaka še bolj divja, a zavarovana pot Via Amalia. Na Montažu nikoli ne bomo sami, saj bomo plezali mimo številnih tropov kozorogov.

Potrebna je predhodna rezervacija.

Od 150 € / osebo


Prijavite se tukaj

Težavnost

B
C

Višinska razlika

1250 m
1750 m

Trajanje

6 - 8 h
10 - 12 h

Plezalni del

450 m
750 m

Prva zavarovana pot, po imenu PIPANOVA LESTEV, je lažja in ocenjena na B težavnosti. Visoka je 1250 m, plezalnega dela je za 450 m in je primerna za tiste, ki imajo v takem svetu že nekaj izkušenj. Poteka z južne strani, s planine Pecol. Njena največja atrakcija je 60-metrska Pipanova lestev. 

Druga zavarovana pot, po imenu VIA AMALIA, je težja in ocenjena na C težavnosti. Visoka je 1750 m, plezalnega dela je za 750 m in je primerna za tiste, ki imajo v takem svetu že veliko izkušenj. Poteka v mogočni severni steni, mimo znamenitega Severnega stolpa, bivaka Suringar in skozi Findennegov ozebnik, kjer moramo premagati veliko višinsko razliko.

Turo za zavarovano pot PIPANOVA LESTEV pričnemo na Planini Pecol (1500 m), do kamor se pripeljemo z avtomobilom. Sledi slikovit vzpon mimo koče Abruzzi (1620 m), vse do škrbine vrh Strmali (2280m), kjer se nam odpirajo številni pogledi na prečudovito okolico. Iz škrbine se usmerimo proti desni in pridemo do vstopa v zavarovano pot, ki nas preko sistema prehodov, grabnov in polic pripelje v vršni del južne Montaževe stene. Pod grebenom nas pričaka najbolj znamenita lestev v Julijskih AlpahPipanova lestev. 60 m visoka lestev nas pripelje na greben. Temu sledimo v smeri zahoda in nas pripelje na vrh Montaža (2753 m). Sestopili bomo po isti poti.

Turo za zavarovano pot VIA AMALIA pričnemo iz doline Zajazere (1004 m). Sledi dokaj strm vzpon do bivaka Stuparich (1587 m) in naprej pod bivšo ledeniško moreno do zahodnega dela severne stene. Prvi del po stebru in naprej po kaminu je najbolj strm in plezalno najlepši.  Pot nadaljujemo pod Severnim stolpom na izrazito ramo Pleče, kjer se nam odpre pogled na dolino Dunje. Prečimo zahodno pobočje in pot nas pripelje do znamenitega bivaka Suringar, ki stoji na izraziti polici (2430 m). Čaka nas še vzpon po širokem Findennegovem ozebniku (žlebu) na zahodni greben in po njem na sam vrh. Sestopili bomo po zavarovani poti Pipanova lestev, na planino Pecol. 

Za zavarovano pot priporočamo osnovni samovarovalni set – čelada, plezalni pas in samovarovalni sistem ter dereze in cepin za snežišča v steni, ki ostanejo dolgo v poletje.  V kolikor lastne opreme nimate, si jo lahko izposodite tudi v naši agenciji.

Vodstvo je namenjeno odraslim in otrokom od 14. leta dalje. Vodena tura se začne po dogovoru, z našim prevozom pa vas poberemo pred vašo sobo, apartmajem ali hotelom. Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi.


Termini

Po dogovoru
Potrebna vsaj dvodnevna predhodna najava.

Oprema

Lastna oprema: letnemu času primerna športno - gorniška oblačila (primerne dolge gorniške hlače, najmanj trije sloji oblačil, vetrna jakna, rezervna kapa in rokavice), nizki ali visoki treking čevlji s profiliranim podplatom, feratarske rokavice (ali navadne delovne), nahrbtnik kamor gre pijača in prehrana ter ostala oprema, potrebna za varno gibanje v visokogorju (žepni nož, prva pomoč, sončna očala, sončna krema, ...).

Tehnična oprema: samovarovalni sistem, plezalni pas, čelada, popkovina, feratarske rokavice, dereze in cepin (v primeru snega na znanih poletnih snežiščih oziroma v poznem spomladanskem ali zgodnjem poletnem obdobju).

Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi. Izposoja tehnične opreme je vključena v ceno.

Cenik

Pot1 oseba2 osebi3 osebe4 osebe
Pipanova lestev385 € / osebo190 € / osebo150 € / osebo130 € / osebo
Via Amalia420 € / osebo240 € / osebo180 € / osebose ne vodi

Posebne ugodnosti:

  • 10 % popust za družinske vzpone.
  • 10 % popust za goste, ki so že sodelovali v naših programih.
  • 5 % popust ob prijavi in plačilu vsaj 20 dni pred tečajem.
  • Popusti se med seboj ne seštevajo.

Vključeno v ceno

Vodenje, izposoja tehnične opreme, transport od nastanitve in nazaj (Kranjska Gora, Mojstrana) in stroški vodnika in darilna vrečka.

Galerija slik

  • slide
  • slide
  • slide
  • slide

Rezervirajte svoj termin že danes!

Poskrbite za nepozabno gorniško pustolovščino. Atraktivni zavarovani poti v Montažu vas pričakujeta v vsej svoji čudovitosti. Število razpoložljivih terminov in prostih mest je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo.

Naš kontakt

Za več informacij nas lahko tudi pokličete oziroma nam pošljete elektronsko sporočilo.