Turnosmučarska pustolovščina v neokrnjeni naravi čudovite Črne Gore


Turno smučanje bo potekalo na severovzhodu in vzhodu Črne Gore v najmlajšem nacionalnem, a divjem in neokrnjenem parku Prokletije. Številni vrhunski turnosmučarski tereni nas ne bodo pustili ravnodušne in v polnem pričakovanju bomo čakali, da bomo stali na imenitnih dvatisočakih in svobodno s smučmi na nogah prestopali meje Kosova in Albanije. 

Potrebna je predhodna rezervacija.

1150 € / osebo


Prijavite se tukaj

Težavnost

Zahtevna

Višinska razlika

Do
1100 m / dan

Trajanje

9 dni

Lokacija

Prokletije

Gorovje Prokletije so del istoimenskega nacionalnega parka poznane tudi pod imenom Albanske Alpe oz. Preklete gore. So gorsko območje na zahodnem Balkanskem polotoku, ki segajo od severne Albanije do Kosova in vzhodne Črne Gore. Najvišji vrh je Maja Jezerce  (2694 m).  So mogočne in v zimskem času nedostopne.  Zato je to še zadnji košček evropske turnosmučarske divjine. Tereni so naravnost fantastični za turno smučanje. Da o kulturi, prijaznosti domačinov in odlični kulinari ne govorimo. 

Večina tur se prične na višini od 1500 m pa vse do 2500 m, tereni pa so taki, da omogočaja spuste na vse strani gore.  Vse ture bomo izvedli iz dveh izhodišč odvisno od stanja snežne oddeje. Le ta sta področje Hajle in planine Bogičevice. Glavna cilja turnosmučarskega tedna bosta Hajla (2403 m) in Tromeđa (2366 m).

TRAJANJE

DAN 1: Kombi prevoz Slovenija - Črna Gora.

Prvi dan se bomo v zgodnjih urah zapeljali iz Slovenije preko Hrvaške in Srbije v Črno Goro in se v pozno popoldanskem času namestili  v apratmaju oz. penzionu v mestu Rožaje. 

DAN 2: Vzpon do koče pod Hajlo in krajša tura z obnovitvijo reševanja izpod plazov.

Ta dan bo najprej sledil prevoz  z 4 x 4 vozili do planine Bandžov od tam pa do koče Grope (1900 m), ki leži pod Hjalo (2403 m).  Sledila bo namestitev v koči in kosilo ter popoldne odhod na krajšo turo, kjer bomo ponovili tudi osnove reševanja izpod plazov.

DAN 3 - 4: Turnosmučarske ture v okolici Hajle. Sestop v Rožaje, prevoz do Plava

Ture bodo prilagojene snežnim, plazovnim in vremenskim razmeram. Ture bodo trajale v časovnem obdobju od 5 do 8 h, kjer se bo premagalo od 800 do 1500 višinskih metrov.  Glede na prej omenene pogoje se lahko turo opravi tudi tako, da se na istem področju za iskoristek dneva v danih vremenskih pogojih naredi dvakratni vzpon. Vsekakor bomo ciljali na vrhove kot so Hajla (2403 m), Ahmica (2272 m) in ostale in se preko meje podali na Kosovo, ki leži v neposredni bližini.

Po zajtrku 4. dne se bomo odsmučali do planine Bandžov, kjer nas bo čakal prevoz do Rožaja. Od tam se bomo z našim vozilom odpravili v mesto Plav, kjer bomo v trgovini nakupili stvari za naslednjo turno smučarsko destinacijo nad Babinim poljem (1450 m) in prespali v Plavu.

DAN 5:  Prevoz do Babinega polja in tura. 

Z 4 x 4 vozili se bomo iz mesta Plav pripeljali do Babinega polja (1450 m), kjer bomo opravili nastanitev v koči, kjer bomo sami kuhali in po nastanitvi odšli naprej na prvo turo. Hiška nudi tekočo pitno vodo, notranje stranišče, elektriko in možnost tuširaja (mrzla kopalnica).

DAN 6 - 8: Turnosmučarske ture nad planino Bogičevica.

Ture bodo prilagojene snežnim, plazovnim in vremenskim razmeram. Ture bodo trajale v časovnem obdobju od 5 do 8 h, kjer se bo premagalo od 800 do 1500 višinskih metrov.  Glede na prej omenene pogoje se lahko turo opravi tudi tako, da se na istem področju za iskoristek dneva v danih vremenskih pogojih naredi dvakratni vzpon. Vsekakor bomo ciljali na vrhove kot so Tromeđa (2366 m), Pasji vrh (2372 m) in ostale in se preko meje podali bodisi na Kosovo ali pa v Albanijo, ki leži v neposredni bližini.

V koči si bomo sami pripravljali obroke.

DAN 8: Sestop v Plav in prevoz do Rožaja.

Krajša tura, čiščenje koče in prevoz do mesta Plav. Kosilo v mestu ter prevoz naprej do Rožaja ter spaje v apratmaju oz. penzionu

DAN 9: Kombi prevoz Črna Gora - Slovenija.

Povratek domov se bo pričel v zgodnjih jutranjih urah. Vračali se bomo preko Srbije in Hrvaške ter Ljubljane do Mojstrane.

Za turo je obvezna uporaba turnosmučarske opreme in plazovnega trojčka.  V kolikor lastne opreme nimate, vam jo za turo posodimo mi. Plazovni trojček je vključen v ceno ture. Turnosmučarski set lahko najamete v naši agenciji.

Tura je namenjena odraslim in otrokom od 16. leta dalje.

Turna smuka v divjo Črni Gori vi nacionalnem parku Prokletije.
Turno smučarska pustolovščina v neokrnjeni naravi čudovite Črne Gore
Turna smuka iz Hajle v smeri Kosova na taboru turne smuke v Črni Gori.
Turno smučarska pustolovščina v neokrnjeni naravi čudovite Črne Gore
Neokrnjeni tereni na tednu turne smuke v Prokletijah.
Deviška pobočja pršiča na taboru turne smuke v Črni Gori.

Termini

TerminRazpoložjivost
3. - 11.3.2024Čakalna vrsta
Rok za prijavo do 31.1.2024

Oprema

Lastna oprema: zimska turnosmučarska oblačila (primerne dolge zimske turnosmučarske hlače in rezervne vetrne hlače, najmanj štirje sloji oblačil, vetrna jakna, rezervna oblačila, kapa, podkapa in  2 x rokavice), nahrbtnik vsaj 35 l, kamor gre pijača in prehrana ter ostala oprema, potrebna za varno gibanje v zimskem visokogorju in ostala potrebna oprema (žepni nož, prva pomoč, sončna očala, sončna krema, železna rezerva...).

Ostala oprema za 9 dnevno bivanje v tujini.

Tehnična oprema:

 • Turnosmučarski set: turnosmučarske smuči ali splitbord, turnosmučarske vezi, kože za vzpenjanje, srenače (v primeru, da nimate te opreme, jo lahko najamete pri nas).
 • Plazovni set: plazovna žolna, sonda, lopata (v primeru, da nimate te opreme, jo priskrbimo mi in je vključena v ceno).
 • Ostala gorniška oprema: polavtomatske dereze in cepin (v primeru, da nimate te opreme, jo priskrbimo mi in je vključena v ceno).

Cenik

Cena
1150 € / osebo

Posebne ugodnosti

 • 10 % popust na družine.
 • 10 % popust na udeležence, ki so že sodelovali v naših programih.
 • 5 % popust na udeležence, ob prijavi in plačilu vsaj 20 dni pred turo oz. zaključka prijav.
 • Popusti se med seboj ne seštevajo.

Vključeno v ceno

Vodenje gorskega vodnika, ves transport, stroški vodnika, izposoja tehnične opreme (dereze, cepin, plazovni trojček), polpenzion v koči Grope, soba z zajtrkom za prvi in zadnji dan bivanja, najem hiške na Babinem polju ter darilo.

Doplačila

 • Dodatna prehrana in pijača v koči Grope, ki ni del polpenziona.
 • Hrana in pijača za tridnevno bivanja v drugem delu ture. Privatna koča. Kuhamo sami.
 • Soba z zajtrkom v mestu Plav pred odhodom v drugi del tabora.
 • Zavarovanje za primer reševanja v tujini.
 • Zdravstveno zavarovanje.
 • Izposoje turne opreme (smuči, sm. čevljev, palic, kož, srenačev).

Galerija slik

 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide
 • slide

Rezervirajte svoj termin že danes!

Poskrbite za aktivno preživljanje prostega časa. Divje in neokrnjene Prokletije vas ne bodo razočarale in vam bodo ponudile pravo turnosmučarsko avanturo. Število razpoložljivih terminov je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo.

Naš kontakt

Za več informacij nas lahko tudi pokličete oziroma nam pošljete elektronsko sporočilo.