Čez najlepšo četrtostopenjsko smer v Steni.


Plezalski izziv za bolj izkušene plezalce je zagotovo Bavarska smer, ki s svojo višino zahteva dobro plezalno tehniko, koordinacijo in moč in šele na tak način vam bo ponudila avanturo, ki ste jo že dolgo želeli.  Danes velja Bavarska smer za najlepšo četrtostopenjsko smer v Severni triglavski steni. 

Potrebna je predhodna rezervacija.

Od 300 € / osebo


Prijavite se tukaj

Težavnost

IV+

Višinska razlika

800 m

Trajanje

1 dan

Višina

800 m

Bavarska smer teče levo čez strmo steno ob Črnem grabnu.  Ponaša se z dobro skalo pa tudi z drugimi lastnostmi, ki povzdigujejo estetsko in plezalsko vrednost smeri.  Za Bavarsko smer so značilni: odprto stensko plezanje v veliki naklonini, nepretrgane enakomerne težave, naraven potek in strma stojišča. Dotaknili se bomo Zlatorogovih stez in izstopili po Zimmer - Jahnovem izstopu na Triglavski ledenik.

Turo bomo začeli na parkirišču pred Aljaževim domom (1015 m) in se preko poti čez Prag počasi preko lažjih pragov, ki peljejo desno, povzlepi do pod vznožje Stene.

V spodnjem delu bo naš cilj izraziti stolpič. Po njem nas čaka prvo ključno mesto v smeri, saj bomo plezali v strmi odprti steni s kvalitetno skalo. Sledilo bo prečenje levo do značilnega previsnega kamina. Po njem pa ves čas po sistemu razpok in žlebov v desno do Bavarskega turnca.  Za njim se bomo kmalu znašli v prostrani kotanji Črnega grabna. Sledil bo sprehod po triglavskih policah in nato še zadnji težji raztežaji. Na koncu nas do stika z Nemško smerjo, čakajo ponovno prostrane police. Naprej bomo sledili Nemški grapi in se na koncu nje priključili izstopu Zimmer - Jahn. Tu nas v izstopnem raztežaju čaka ključno mesto v smeri.

Izstopili bomo na Triglavski ledenik (cca 2300 m ) od tam pa se bomo priključili poti čez Prag in po njej sestopili v Vrata. V primeru utrujenosti se lahko povzpnemo tudi do Triglavskega doma na Kredarici in sestopimo v Krmo. 

Druga varianta je, da podaljšamo smer do vrha Triglava. Nadaljujemo navzgor po ledeniku proti Kugyjevi polici. Le to prečimo in pridemo na Zahodno triglavsko planoto. Iz nje se bomo po zahodni steni priplezali na severni greben ter nato naprej prav do vrha Triglava (2864 m). Tako bomo opravili z 1100 višinskimi metri plezanja.

Vodstvo je namenjeno odraslim. Vodena tura se začne po dogovoru, z našim prevozom pa vas poberemo pred vašo sobo, apartmajem ali hotelom. Za vso potrebno tehnično opremo poskrbimo mi.

Dva gosta se vodi samo v primeru, da sta že predhodno opravila vzpon v alpski steni višji od 500 m, v četrti težavnostni stopnji, ali imata plezalske izkušnje iz plezališč, kjer plezata smeri vsaj z oceno 5c.

Vodeni vzpon v Bavarski smeri v Triglavu
Plezanje težjih raztežejev Bavarske smeri z gorskim vodnikom.
Bavarska smer v Severni triglavski steni z vodenjem gorskega vodnika.

Termini

Po dogovoru
Potrebna vsaj enodnevna predhodna najava.

Oprema

Lastna oprema: letnemu času primerna športno - gorniška oblačila (primerne dolge gorniške hlače, najmanj trije sloji oblačil, vetrna jakna, rezervna kapa in rokavice), nizki ali visoki treking čevlji s profiliranim podplatom, nahrbtnik vsaj 30 l,  kamor gre pijača in prehrana ter ostala oprema, potrebna za varno gibanje v visokogorju (žepni nož, prva pomoč, sončna očala, sončna krema, železna rezerva...).

Tehnična oprema: plezalni pas, čelada, 2x vponki z matico, 1x neskončna zanka v traku (v primeru, da nimate te opreme, jo priskrbimo mi), dereze in cepin (v primeru snega na znanih poletnih snežiščih oziroma v poznem spomladanskem ali zgodnjem poletnem obdobju).

Cenik

1 oseba2 osebi
500 € / osebo300 € / osebo

Posebne ugodnosti:

 • 10 % popust za družinske vzpone.
 • 10 % popust  za goste, ki so že sodelovali v naših programih.
 • 5 % popust na udeležence, ob prijavi in plačilu vsaj 20 dni pred turo.
 • Popusti se med seboj ne seštevajo.

Vključeno v ceno

Vodenje, izposoja tehnične opreme, transport z nastanitve in nazaj (Kranjska Gora, Mojstrana), stroški vodnika in darilo.

Doplačila

 • Vzpon na vrh Triglava po zavarovani poti: 175 €
 • Vzpon na vrh Triglava preko zahodne stene in severnega grebena: 225 €
 • Spanje v koči in spust drugi dan: 300 €
 • Vzpon na vrh in spust drugi dan: 400 €

Galerija slik

 • slide
 • slide
 • slide
 • slide

Rezervirajte svoj termin že danes!

Poskrbite za pravo gorsko vodniško pustolovščino. Triglavska severna stena in Bavarska smer vas pričakujeta v vsej svoji čudovitosti. Število razpoložljivih mest in terminov je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo.

Naš kontakt

Za več informacij nas lahko tudi pokličete oziroma nam pošljete elektronsko sporočilo.